Top 100 Current Affairs Question and Answers

0
20

Top 100 Current Affairs Question and Answers

1. When was the first military coup carried out in Nigeria?

A. 1966

B. 1965

________________________________________________________________
>Do You Want To Receive Update As Soon As We Publish? join our Telegram Channel stay updated with the latest headlines--CLICK HERE
______________________________________________________________

C. 1967

D. 2968

2. How many local Government do we have in Nigeria?

A. 778

B. 775

C. 774

D. 776

3. Who is the first Nigerian president?

A. Dr Nnamdi Azikiwe

B. Abubakar Tafa Balewa

C. Obafemi Awolowo

D. Alhmadu Bello

4. Which country’s flag is called the Union Jack?

A. France

B. Germany

C. Great Britain

D. Israel

5. What is the largest continent in the world?

A. Africa

B. America

C. Australia

D. Asia


  1. When was the first military coup carried out in Nigeria?
  2. 1966
  3. 1965
  4. 1967
  5. 2968
  6. How many local Government do we have in Nigeria?
  7. 778
  8. 775
  9. 774
  10. 776
  11. Who is the first Nigerian president?
  12. Dr Nnamdi Azikiwe
  13. Abubakar Tafa Balewa
  14. Obafemi Awolowo
  15. Alhmadu Bello
  16. Which country’s flag is called the Union Jack?
  17. France
  18. Germany
  19. Great Britain
  20. Israel
  21. What is the largest continent in the world?
  22. Africa
  23. America
  24. Australia
  25. Asia
  26. What does the white colour in Nigerian flag stand for?
  27. Peace’
  28. Dignity
  29. Strength
  30. Fertility.
  31. Economic Community of West African States ECOWAS. was established in what year?
  32. May 1975
    B. May 1963
    C. May 1966
    D. May 2000

Answer: A

  1. Which state is referred to as “The Sunshine State”
  2. Ekiti state
    B. Ondo State
    C. Jigawa state
    D. Oyo state

Answer: B

  1. The Nigeria flag was designed by Taiwo Akinkunmi in what year?
  2. 1957
    B. 1959
    C. 1960
    D. 1963

Answer: B

  1. The amalgamation of the northern and southern protectorates and the colony of Lagos was in what year?
  2. 1959 B. 1914 C. 1963 D. 1960

Answer: B

  1. Nigeria celebrated her last centenary anniversary in what year?
  2. 2000 B. 2014 C. 2020 D. 1990

Answer: B

  1. Who is the current minister of Education in Nigeria?
  2. Prof Rukkayat Rufai B. Adamu Adamu C. Prof Adedapo Afolabi D. Prof. Wole Soyinka

Answer: B

  1. The state with the least number of local government in Nigeria is——————
  2. Zamfara B. Lagos C. Bayelsa D. Anambra

Answer: C

  1. Who is the current Senate President in Nigeria?
  2. Yakubu Dogara
    B. Bukola Saraki
    C. Tukur Buratai
    D. Oshiomole

Answer: B

  1. Who is the current House of Rep in Nigeria?
  2. Yakubu Dogara
    B. Bukola Saraki
    C. Tukur Buratai
    D. Oshiomole

Answer: A

  1. Which state is referred to as “Centre of Excellence?”
  2. Ekiti state
    B. Ondo State
    C. Lagos state
    D. Oyo state

Answer: C

  1. Which state is referred to as “The Gateway state”
  2. Ekiti state
    B. Ogun State
    C. Jigawa state
    D. Oyo state

Answer: B

  1. The current minister of petroleum is —————-
  2. President Muhammodu Buhari
    B. Amaechi
    C. Aisha Alhassan
    D. Babatunde Fashola

Answer: A

  1. The first coup carried out in Nigeria was in what year?
  2. 1996
    B. 1966
    C. 1967
    D. 1973

Answer: B

  1. Nigeria civil war started in what year?
  2. 1967
    B. 1970
    C. 1966
    D. 1985

Answer: A

  1. The Aba Women Riot took place in what year?
  2. 1975
    B. 1929
    C. 2001
    D. 1939

THE ANSWER IS B

  1. Who is the current INEC Chairman?   Mahmood Yakubu
  2. Who is current Chief of Army Staff? Gen. Tukur Yusuf Buratai
  3. Who discovered River Niger?  Mungo Park
  4. Who coined the name “Nigeria”? Flora Luggard
  5. The first trade in Nigeria was held in what year? 1953
  6. The highest mountain in Africa is? Mt Kilimanjaro in Tanzania
  7. The Largest River in the World is? Mississippi
  8. The largest city in the world is? New York
  9. Coldest country in the world is? Russia
  10. The largest River in Nigeria is? River Niger
  11. The United Nations was founded in what year? 1945
  12. ECOWAS was founded in what year? 1975
  13. The largest city in West Africa is? Ibadan
  14. The twin towers ( World Trade Centre ) was bombed in what year? Sept 11, 2001 by Osama Bin Laden Terrorist group
  15. The league of Nations was founded in what year? 1920
  16. Central Bank of Nigeria was established in what year? 1959
  17. The smallest continent in the world is? Australia
  18. The First World War started in what year? 1914
  19. The First World War ended in what year? 1919
  20. The least populated country in the world is? Vatican city
  21. Who hosted the 2010 FIFA World Cup? South Africa
  22. Nigeria is divided into how many geo-political zones? 6
  23. The most populated country in the world is? China
  24. The largest Island in the world is? Greenland
  25. The Eifel’s Tower is located in what country? France
  26. Eifel’s Tower was built in what year? 1889 by Gustave
  27. The Nigerian to win a Nobel Laureate is? Prof. Wole Soyinka
  28. N.Y.S.C was established in what year? 1973
  29. Nigeria Civil War started and ended in what year? 1967-1970
  30. Nigeria changed to use of Naira and kobo in what year? 1973
  31. The largest continent in the world is? ASIA
  32. The youngest judge in the whole world is John Payton
  33. The first military coup carried out in Nigeria was in 1966.
  34. Who formed the first political party in Nigeria?
    Answer: Herbert Macaulay
  35. Question: What was the first political party in Nigeria?

Answer: NNDP

  1. Who is the current president of Nigeria?

Answer:  Muhammadu Buhari

  1. Who is the current vice president of Nigeria?

Answer: Yemi Osinbajo

  1. What does the eagle in the Nigerian coat of arm
    represent?

Answer: Strength

  1. Representative democracy is best characteristic by
    Answer: free elections and proper registers of voters
  2. While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at
    Answer: influencing governmental decisions
  3. When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it is–Answer: an indirect election
  4. An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a
    Answer: by election
  5. Which of these countries does NOT operate a federal constitution

Answer: France

  1. The major advantage of the secret ballot is that
    Answer: it ensures the anonymity of each voter
  2. In a one party state
    Answer: the ruling party is the only legal party
  3. A cabinet system of government is practiced in
    Answer: Britain and Canada
  4. A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called
    Answer: a dissolution
  5. The constitution of the federal republic of Nigeria
    Answer: promotes unity of diversity
  6. The transfer of authority to local government council is known as
    Answer: delegation
  7. The principle of anonymity of civil servants means that they
    Answer: are credited or blamed for any thing they do
  8. The six registered political parties in Nigeria in 1982 were

Answer: UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,

  1. Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria
    Answer: farmers

Question 77: Representative democracy is best characteristic by

Answer: free elections and proper registers of voters

Question 78: While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at

Answer: influencing governmental decisions

Question 79: When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it is

Answer: an indirect election

Question 80: An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a

Answer: by election

Question 81: Which of these countries does NOT operate a federal constitution

Answer: France

Question 82: The major advantage of the secret ballot is that

Answer: it ensures the anonymity of each voter

Question 83: In a one party state

Answer: the ruling party is the only legal party

Question 84: A cabinet system of government is practiced in

Answer: Britain and Canada

Question 85: A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called

Answer: a dissolution

Question 86: The constitution of the federal republic of Nigeria

Answer: promotes unity of diversity

Question 87: The transfer of authority to local government council is known as

Answer: delegation

Question 88: The principle of anonymity of civil servants means that they

Answer: Are credited or blamed for any thing they do

Question 89: The six registered political parties in Nigeria in 1982 were

Answer: UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,

Question 90: Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria

Answer: farmers

Question 91: The N.C.N.C sent a delegation to London in 1947 to protest against the

Answer: Richards constitution

Question 92: A popular principle of colonial administration in British west Africa was

Answer: indirect rule

Question 93: The first governor-general of colonial Nigeria was

Answer: Lord Lugard

Question 94: The first military government in Nigeria was headed by

Answer: General Agunyi Ironsi

Question 95: The first general election in Nigeria was hold in

Answer: 1959

Question 96: The supreme organ of the U.N O is the

Answer: general assembly

Question 97: Traditional rulers were restricted to ceremonial rules by the local government reforms of

Answer: 1976

Question 98: A parliamentary system, who ensures that members are in the house to vote on major issues

Answer: Whip

Question 99: A system in which no single person serves as the chief executive is known as

Answer: Parliamentary

Question 100: A social system in which power is derived from control over land is called

Answer: Feudalism


 

READ ALSO  History: The Massacred Souls That Still Haunt Iva Valley, Enugu State Almost 70 Years After
* ADS**
**Register Your Business Name With CAC and Get it in less than 2 weeks--CLICK HERE

**Join our Community and interact with fellow members>> Click here to join
JOIN US @TELEGRAM TO RECEIVE UPDATE CLICK HERE

** Grab My Ultimate List of Over 100+ Companies That Pays You Up To $2500 To Blog and Post Online ( #3000 Only))- CLICK HERE
**Get All Recruitment Jobs Past Questions and Answers--CLICK HERE
____________________________________________________________________

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here